Zojuist heeft Automattic WordPress 5.0 uitgebracht. Dit is een grote update en bevat een flink aantal wijzigingen ten opzichte van WordPress 4.9.8, waaronder de veelbesproken Gutenberg editor. Geheel naar traditie is ook deze versie van WordPress vernoemd naar een Jazz muzikant, ditmaal naar de Cubaanse Jazz pionier Bebo Valdés.

Wat is er nieuw in deze versie van WordPress

Gutenberg Editor

Deze versie van WordPress bevat de nieuwe editor Gutenberg. Deze editor vervangt de standaard editor van WordPress. Met de Gutenberg editor wordt het eenvoudig om blokken aan te maken en deze te verplaatsen. Ook heb je meer flexibiliteit in de manier waarop  content op je website getoond wordt en kun je gemakkelijk ieder type media op je website plaatsen. Elk stukje content bevind zich in een eigen blok dat je gemakkelijk met de muis of het toetsenbord kunt verplaatsen. Standaard zijn er al veel soorten blokken beschikbaar, waaronder paragraaf, kop, citeren, afbeelding, galerij en kolommen.

Hieronder een overzicht met nog een aantal blokken:

Deze nieuwe editor ervaring behandelt design en content op meer consistente manier. Wanneer je blokken vaker gebruikt kun je herbruikbare blokken maken. Hiermee kun je steeds nieuwe content blijven toevoegen en blijft de uitstraling precies zoals je die bedoeld had.

Nieuw thema

Met deze update wordt ook gelijk het thema Twenty Nineteen geïntroduceerd. Dit thema heeft uiteraard volledige ondersteuning voor de nieuwe editor en laat meteen ook de kracht daarvan zien.

Ontworpen voor de Blok-editor

Twenty Nineteen bevat aangepaste styling voor de blokken die standaard beschikbaar zijn in 5.0. Het thema maakt uitgebreid gebruik van editor-styles. Op die manier is wat je in de editor aan het maken bent een reflectie van hoe het op de site zelf er uit ziet.

Eenvoudige, tekst gedreven lay-out

Twenty Nineteen bevat veel witruimte en moderne schreefloze koppen, gecombineerd met klassieke serif-tekst. Het thema gebruikt systeemlettertypes om de laadsnelheid te verhogen.

Veelzijdig ontwerp voor alle sites

Twenty Nineteen is ontworpen om te werken voor een breed scala aan toepassingen. Of je nu een foto-blog hebt, een nieuw bedrijf start of een non-profitorganisatie, Twenty Nineteen is flexibel genoeg om aan al je wensen te voldoen.

Voor de ontwikkelaars

Beschermen

Blokken bieden een fijne manier voor gebruikers om content direct te wijzigen en ze voorkomen dat de structuur van de content niet eenvoudig kan worden gestoord door onopzettelijke codebewerkingen. Dit staat de ontwikkelaar toe om controle te hebben op de output door gepolijste en semantische markup te leveren die bewaard blijft tijdens het bewerken.

Opstellen

Profiteer van een grote verzameling aan API’s en interface-componenten om eenvoudig blokken met een intuïtieve besturing voor je klanten te maken. Gebruik maken van deze componenten versnelt niet alleen het ontwikkelingswerk, maar biedt ook een consistentere, bruikbare en toegankelijke interface voor alle gebruikers.

Maak

Het nieuwe blokkensysteem opent diverse mogelijkheden en verbeelding of hoe gebruikerswensen opgelost kunnen worden. Met eenduidige flow voor het toevoegen van een blok is eenvoudiger voor gebruikers om blokken te vinden voor alle soorten content. Ontwikkelaars kunnen zich richten op hun visie om verrijkte ervaringen te bieden, in plaats van werken met ingewikkelde API’s.

Wil je liever gebruik blijven maken van de klassieke editor?

Blijf je liever met de vertrouwde Klassieke editor werken? Dat is geen probleem! Ondersteuning voor de Klassieke editor plugin blijft aanwezig in WordPress tot en met 2021.

De Klassieke editor plugin herstelt de vorige WordPress editor en het “bericht bewerken” scherm. Hiermee kan je plugins blijven gebruiken die de klassieke editor uitbreiden, klassieke metaboxes toevoegen of op een andere manier afhankelijk zijn van de vorige editor. Bezoek de plugins pagina en klik de “Nu installeren” knop naast “Klassieke editor” om de plugin te installeren. Wanneer de plugin klaar is met installeren, klik op “Activeren”. Dat is alles!

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de support pagina van WordPress 5.0.

Download WordPress 5.0 of ga naar uw Dashboard → Updates en klik op ‘Nu bijwerken’.

Wilt u ondersteuning bij het updaten van WordPress website?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Als u zich geen zorgen wil maken over de veiligheid en stabiliteit van uw WordPress website dan kunnen wij dit voor uit handen nemen door middel van een onderhoudsabonnement.